top of page

Må restauranten betale Gramo?

Skrevet av Michelle Thoresen
Retail spesialist og CSM hos bakgrunnsmusikk.no

17 juni 2024

Mange restauranter lurer på hvem de har fått besøk av når de har fått en kontrollør fra Gramo. Eller dere har fått en faktura fra Gramo.
Må restauranten betale for musikk til Gramo?

Hvorfor har restauranten fått en faktura fra Gramo

Å spille musikk i en butikk krever avtale med Gramo av flere juridiske og rettighetsmessige årsaker.
Her er en grundig forklaring på hvorfor denne avtalen er nødvendige:
Hva er Gramo?​
  • Gramo er en organisasjon som forvalter rettighetene til utøvende kunstnere og plateprodusenter. De sikrer at musikere, sangere, og produsenter får kompensasjon når deres innspillinger spilles offentlig.
Hvorfor Trenger Man Avtaler med TONO og Gramo?
  1. Opphavsrettslig Beskyttelse: Musikk er beskyttet av opphavsrett, og det er ulovlig å spille musikk offentlig uten tillatelse fra rettighetshaverne. TONO og Gramo representerer disse rettighetshaverne og gir deg den nødvendige tillatelsen i form av en lisens.
  2. Rettferdig Kompensasjon: Når musikk spilles offentlig, har opphavspersoner og utøvere rett til å bli kompensert for bruk av deres verk. Avtaler med TONO og Gramo sikrer at de som har skapt og fremført musikken får sin rettmessige del av inntektene.
  3. Juridisk Beskyttelse: Ved å ha en avtale med TONO og Gramo, unngår bedrifter juridiske problemer og potensielle bøter for ulovlig bruk av musikk. Dette gir også en trygghet for at bedriften opererer i samsvar med loven.
  4. Ved å betale for lisensene, støtter du en bærekraftig musikkindustri som kan fortsette å produsere kvalitetsinnhold. Dette er fordelaktig for både artister og forbrukere.
Hvordan Fungerer Det i Praksis?
  • Lisens fra TONO: Når du inngår en avtale med TONO, betaler du for retten til å spille musikkverk offentlig. Dette inkluderer både bakgrunnsmusikk i butikker, kafeer, restauranter, og andre kommersielle lokaler.
  • Lisens fra Gramo: Avtalen med Gramo dekker rettighetene til å spille innspilt musikk offentlig. Dette gjelder for eksempel når du spiller musikk fra CDer, strømmetjenester, radio, eller andre kilder hvor innspilt musikk benyttes.
Oppsummering
Avtaler med TONO og Gramo er essensielle for å lovlig kunne spille musikk i en butikk. De sikrer at opphavspersoner og utøvere får rettmessig kompensasjon, beskytter bedriften juridisk, og bidrar til en bærekraftig musikkindustri. Ved å respektere opphavsrettslige regler, viser bedrifter også at de verdsetter og støtter musikkens kultur og økonomi.

Kontakt oss

Addresse

Grundingen 2
0250 Oslo

Kontakt

+47 922 15 317

Åpningstider

Man - Fre

8:00 am – 24:00 pm

Lørdag

7:00 am – 24 00 pm

Søndag

7:00 am – 24:00 pm

LES MER

bottom of page